Siivous työnä opiskelun ohessa

Opiskelija

Opiskelijana raha saattaa olla tiukassa varsinkin, jos vanhemmat eivät pysty tai halua antaa nuorelle rahaa opiskelujen aikana. Toisaalta aikuisetkin opiskelevat uusiin ammatteihin. Opintotuki on pieni ja opintolainakaan ei riitä kaikkeen. Miten opiskeluajan elämän ja menot voisi sitten rahoittaa, ettei tarvitse syödä puolta kuukautta pelkkää makaronia? Toisaalta perheellinen opiskelija tarvitsee rahaa myös perheen elättämiseen. Täytyy ostaa ruokaa ja vaatteita sekä muuta tarvittavaa. Asuminen syö oman osansa kuluista ja tulevaisuuttakin täytyisi pystyä rakentamaan. Mistä siis voisi lähteä hankkimaan lisää rahaa opiskelujen ohessa? Helpoin vastaus tähän on hankkia työpaikka. Työn hankkiminen on helppoa, jos on valmis tekemään sitä työtä, mitä tarjolla on. Jos työnhaussa alkaa nirsoilemaan ja vaatimaan liian suurta palkkaa ja etuja, jää hakijoiden joukossa kauas kärjestä. Toinen vaihtoehto on työllistää itse itsensä. Tällöin mahdollisuuksia on tasan niin paljon, kuin on ideoitakin! 

Yrittäjyys

Yrittäjyys ei ole kaikille, mutta henkilölle, joka on valmis tarttumaan töihin ja tekemään työn kunnolla, laadukkaasti ja tehokkaasti, yrittäjyys on erinomainen keino työllistää itsensä. Silloin voit täysin määrätä mitä ja miten paljon töitä teet ja näin vaikuttaa tuloihisi ja niiden määrään. Voit aina sopia henkilön tai yrityksen kautta ajankohta työsi tekemiselle niin, että työnteko ei häiritse opiskeluja. Näin voit tehdä huoletta töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin aina asiakkaan tarpeen mukaisesti. Yrittäjänä voit myös tehdä erilaisia asioita ja töitä ja kaikki tehty työ ei tarvitse olla samanlaista vaan tehdyt työtehtävät voivat olla moneltakin eri osa-alueelta. Voit tehdä töitä myös kevytyrittäjänä, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai muista yrittäjän velvollisuuksista tai maksuista vaan laskutat tekemäsi työn erilaisten kevytyrittäjyyteen tarkoitettujen palveluiden kautta. Laskutuspalvelut välittävät tarvittavat maksut eteenpäin oikeisiin paikkoihin.

Vuokratyö

Suomessa on jo vuosia ollut muotia työllistää ihmisiä vuokratyöyritysten kautta. Työntekijä ilmoittaa tietonsa vuokratyövoimaa välittävän yrityksen järjestelmään, josta yritykset etsivät itselleen sopivia työntekijöitä. Vuokratyötä välittävien yritysten kautta voi löytää työpaikkoja laidasta laitaan. Voit ilmoittaa vuokratyötä välittävään firmaan kaikki taitosi ja myös tehtävät, joita olet valmis tekemään. Vuokratyötä välittävien yritysten kautta hankittu työ on siitä hyvä, että se sopii opiskelijalle erinomaisesti. Voit merkitä järjestelmään ajat, jolloin olet opiskelemassa tai sinulla on jotain muuta sovittua ja silloin yrityksissä tiedetään tarkasti ajat, jolloin olet valmis tekemään töitä ja he voivat valita sinut työtehtäviin juuri sinulle sopivina aikoina. 

Työtehtävät

Tarjolla on valtava määrä työtehtäviä, joihin ei vaadita minkäänlaista koulutusta. Usein yritykset kouluttavat omat työntekijänsä työn ohessa ammattilaiseksi omassa työssään. Tämä on erinomainen apu hyöty niin työntekijälle, kuin työnantajallekin. Tällaisia työtehtäviä löytyy kaupan ja myynnin aloilta, tehtaista, siivousalalta ja lukemattomilta muilta toimialoilta. Kaupassa koulutetaan henkilöstöä kassatyöhön ja provisiopalkkaisia myyjiä palkataan puhelinliittymien myyntiin ja monenlaisiin puhelinmyyntitehtäviin. Provisiopalkkaisten töiden etu on siinä, että palkkaasi ei ole sidottu tiettyyn tuntipalkkaan riippumatta siitä, miten nopeasti ja hyvin työsi teet, vaan pystyt täysin omalla osaamisellasi ja ahkeruudellasi vaikuttamaan tulotasoosi ja sen sijaan, että saisit kymmenestä viiteentoista euroa tunnilta palkkaa, saatat erinomaisena myyjänä päästä huomattavasti paremmille palkoille. Kaupassa taas on työehtosopimuksen mukaiset palkat ja niihin et pysty vaikuttamaan. Ajan kanssa niissäkin palkka nousee kokemuksen ja ikälisien kertyessä. Sama asia on siivoojan työssä. Näissä molemmissa on se etu, että työpaikkoja on jatkuvasti auki ja jos olet reipas, oma-aloitteinen ja valmis tekemään töitä, tulet varmasti työllistymään näille aloille opiskelujesi ajaksi. Kaupoissa useat ketjut työllistävät työntekijöitä ympäri Suomen ja siivoustyötä löytyy pienistä suurempiin yrityksiin. Helsingin seudulla voit kysyä siivoustyötä myös suoraan yrityksistä. Yksi tällainen yritys on Kotisiivous Helsinki. Siivousta tehdään ihmisten koteihin ja yrityksiin, toimistoihin ja tehtaisiin. Voit siis miettiä, oletko valmis tekemään siivoustöitä näissä kaikissa vai jossain tietyssä ympäristössä. 

Reippaalle tekijälle löytyy siis aina töitä. Monilla aloilla voi olla järkevää miettiä myös työn tekemistä yrittäjänä. Tällöin saat paremman tuntipalkan, kuin työehtosopimuksen mukaan. Näin esimerkiksi, jos teet töitä siivoten ihmisten koteja. Silloin saat palkkaa ehkä sen kymmenen euroa tunnilta ja mahdollisesti lisiä työntekijänä. Yrittäjänä taas voit laskuttaa huomattavasti enemmän.