Perheiden-arkielama

Ruutuaikahan se on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana. 10 vuotta sitten perheet viettivät huomattavasti vähemmän aikaa erilaisten ruutujen äärellä, silloin auki oli pääasiassa vain telkkari aina nukkumaan menoon asti kun se laitettiin kenties päälle heti kun töistä ja päiväkodista kotiin päästiin. Nykyäänkin se on päällä vähintäänkin taustalla tuomassa turvallista meteliä mutta sen lisäksi on luultavasti jokaista perheenjäsentä kohden yksi mobiililaite olemassa. Kun 10 vuotta sitten telkkari mölysi päällä lähes koko ajan, sen lisäksi oli päällä ehkä vain tietokone jota toinen vanhempi käytti.

Perheiden mobiililaitteet

Nykyään 4 henkisellä perheellä saattaa television lisäksi siis olla 4 muutakin mobiililaitetta samaan aikaan päällä. Toki niihin keskittyminen saattaa olla niin ja näin mutta päällä ne ovat kuitenkin. 10 vuotta sitten lasten ruutuaika oli lähinnä televisiosta lastenohjelmien katselua, mitä sieltä nyt sattui tulemaan, nykyään vaihtoehtoja on enemmän. On erilaisia sovelluksia ja pelejä ja englanninkin oppii vahingossa siinä sivussa. Eikä nykyajan lapset enää käsitä miksi jonkun ohjelman alkua pitäisi odottaa, he kun ovat tottuneet laittamaan sovelluksen päälle ja katsomaan sieltä milloin haluavat mitä haluavat.

Ei sovi kuitenkaan yleistää, on monia perheitä joissa ruutuaikaa rajoitetaan tarkasti ja perheen yhteinen aika käytetään ulkoiluun ja yhdessä oloon, läksyjen tekemiseen, leikkimiseen ja sylittelyyn. He ovat siitä ylpeitä ja jakavat somessa ylpeänä kuvia kuinka tekivät sitä siellä ja toista tuolla yhdessä perheenä, ulkona, luonnossa.. miten omaperäistä ja eksoottista. Tätä kaikkea tekevät varmasti myös perheet joissa ruutuaikaa ei niinkään rajoiteta mutta ei ehkä yhtä äänekkäästi.

Lapsi TV

Lapsiperhe jossa molemmat vanhemmat käyvät töissä ja lapset päiväkodissa ja koulussa ei arkena paljoa vapaa-aikaa ole. Töiden jälkeen väsynyt sakki tekevät ruokaa ja syövät kuin hevoset, kiukuttelevat toisilleen, tekevät läksyt, käyvät harrastuksissa tai lysähtävät sohvalle ruudun ääreen. Jokaisella on luultavasti oma ruutu kädessä, kaikki eivät katso samaa ohjelmaa televisiosta samaan aikaan. Illan aikana on myös käytävä pesulla ja valmistauduttava huomiseen ehkä vähän siivoiltava tai käytävä kaupassa. Mitään extraa ei ehdi tehdä ja oman lisänsä tuo toisen vanhemman tai molempien vuorotyö. Vanhemmat potevat todennäköisesti huonoa omaatuntoa siitä, että näkevät lapsiaan arkisin vain jokusen tunnin päivässä. Ja siitä, että juuri niinä tunteina ei enää oikein jaksaisi mitään.

Rahaa halutaan saada lisää, koska silloin olisi enemmän aikaa viettää lasten kanssa, eikä tarvitsisi huolehtia niin paljoa mihin rahat ja tulot riittävät. Lapsetkin saisivat harrastaa mitä haluavat, ruokakaupasta voisi ostaa luomuruokaa tai ainakin laadukkaampia aineksia sekä vanhemmatkin voisivat nauttia laatuajasta tyylikkäämmin.

Nämä ovat kaikkein näkyvimmät muutokset

Näkyvin muutos siis ainakin omassa lähipiirissä on ollut mobiililaitteiden määrä joiden äärellä perheet viettävät aikaa yksin ja yhdessä. On helppo laittaa pieni kiukkupussi ruudun ääreen hetkeksi, että saisi itse syödä rauhassa, toisaalta lapset ohjautuvat laitteilleen hyvin itsenäisesti.

Kännyköiden siirtyessä myös lasten omistuksiin on ollut suuri hyöty myös siinä, että lapsen saa kiinni puhelimella mikäli et ole samassa tilassa hänen kanssaan. Nykyään on pelottavaa ajatella, että alakouluikäinen lapsi lähtisi kävellen jonnekin ilman kännykkää niin kuin 10 vuotta sitten pääasiassa vielä oli.

Työllistyminen nykyaikana

Work Harder Kyltti

Vanhempien pätkätyöt, työttömyys tai toisen vanhemman kotona olo pienen lapsen kanssa on muuttunut lapsiperheitä köyhdyttävästi. Aikaa on kyllä enemmän perheelle mutta toisaalta jatkuva työnhaku ja rahattomuus kiristää tunnelmaa lapsiperheissä. Pennin venyttelystä ja pätkätöistä siivouspalvelua tehden stressaantuneet vanhemmat eivät ainakaan edistä perheiden hyvinvointia.

Lasten kasvatukseen liittyvät asiat ovat muuttuneet 10 vuoden aikana myös niin, että sukupuolineutraalius on tullut pinnalle. 10 vuotta sitten vielä tytöt olivat tyttöjä ja pojat poikia eikä tarvinnut miettiä miten muotoilisi kysymyksen jos vaikka haluat kysyä toisen äidin pojan nimeä. Nykyään pitää muistaa sanoa lapsi eikä poika sillä et voi tietää pahoittaako äiti mielensä ja sitä kautta päädyt facebookiin varoittavaksi esimerkiksi. Lapset saavat nykyään myös päättää enemmän asioistaan eikä heitä kielletä ja komenneta niin kuin 10 vuotta sitten. Tuntuu, että lapsista on tullut herkkää lasitavaraa jota on käsiteltävä äärimmäisen hellävaraisesti.

Viikonloput ovat perheiden juhla-aikaa tai siltä sen odottaminen arkena ainakin tuntuu vaikka tosiasiassa kahteen vapaapäivään yritetään saada mahtumaan kaikki vierailut, kauppareissut, siivouspäivä sekä sitä kuuluisaa perheen yhteistä aikaa sekä tehdä rästiin jääneitä hommia ja kerrata läksyjä ja tärkeimpänä olla tekemättä mitään.