Joustavat opetusjärjestelyt

Henkilökohtaistaminen, uudet oppimisympäristöt, osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys ja joustavat opetusjärjestelyt ovat ammatillisen koulutuksen uudistuksen myötä nostettu kehittämisen kohteiksi. VALMA-opettajille ja ohjaajille opetuksen yksilöllistäminen on jo tuttu juttu ja osa sitä monipuolista ammattitaitoa, jota VALMA-koulutuksessa tarvitaan.

Joustavat opetusjärjestelyt ja muut ingressissä mainitut termit ovat itse asiassa kaikki saman asian eri näkökulmia: Se, mikä toisesta näkökulmasta näyttäytyy uutena oppimisympäristönä, on toisesta näkökulmasta vain opetuksen uudelleen järjestämistä henkilökohtaisten tavoitteiden mukaisesti. VALMA-koulutuksessa joustavuudella on jo perinteitä ammattistartin ja muiden nivelvaiheen koulutusten myötä.

VALMA-koulutuksessa opiskelijat etenevät omaan tahtiinsa ja myös omiin suuntiinsa, kuten alla olevista esimerkeistä voidaan nähdä. Osalle on tärkeää nostaa perusopetuksen päättötodistuksen numeroita, osa taas ei oikein tiedä, mikä ala olisi se oma ala. Oppisopimuskoulutukseen siirtyminenkin on hyvä vaihtoehto silloin, kun on työpaikka kiikarissa ja tekemisen halua. Ohjauksen merkitystä ei silti tälläkään polulla ole syytä vähätellä.

Uudet opetusratkaisut tuovat mukanaan myös uusia ohjauksen ja opetuksen välineitä ja tapoja, joista voi lukea lisää alta ja muualta tältä sivustolta. Digitaalisuus voi helpottaa arkiaskareita ja yhteydenpitoa, mutta erilaiset sovellukset ovat loppujen lopuksi vain työvälineitä siinä missä liitutaulu ja puhelin. Osuva ohjaus syntyy rehellisyydestä ja jatkuvuudesta.

VALMA-toimijoille mikään tuntematon ei ole pelottavaa, vaan uusi mahdollisuus kehittää koulutusta ja vastata asiakkaidensa, opiskelijoiden vaatimuksiin. VALMA-opettajalta ja -ohjaajalta vaaditaan laajan tietämyksen lisäksi myös sopeutumiskykyä ja joustavuutta. Vastapainona VALMA-koulutus antaa myös sen parissa työskenteleville onnistumisen ja ilon hetkiä.

 

 

Jaa ja lataa

Hyviä käytänteitä

  • Ohjaajalle: Case-esimerkkejä opintopoluista
  • Ohjaajalle: Esimerkki monityönantajamallista
  • Ohjaajalle: Somen pedagoginen käyttö - Somepediaympyrä
  • Ohjaajalle: Case Jere