Mihin teollisuustarpeisiin muovimateriaalia käytetään?

Tarvitsemme muovia jatkuvasti. Muovia on keinokuituvaatteissa, pankkikorteissa, vihannesten suojana, talon rakenteissa ja liikennevälineissä. Teollisuus tarvitsee muovimateriaalia kaiken aikaa ja mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, joten tässä artikkelissa ehdimme antaa vain muutamia esimerkkejä muovin työstö– ja käyttömahdollisuuksista. 

Muovin pitkä historia

Muovi ei ole aivan viime vuosikymmenien keksintö, vaikka sen käyttö onkin yleistynyt vasta viime aikoina. 

Luonnonmuoveja on osattu käyttää tuhansien vuosien ajan. 1800-luvussa alettiin toden teolla etsiä korvaajaa norsunluulle, ja silloin se löytyi selluloosasta. Selluloosan ohella muovia valmistettiin maidon kaseiinista saatavasta galaatista. 

Synteettiset muovit astuivat mukaan kuvioihin 1930-luvulla, kun öljynjalostus nosti päätään. On toki mainittava, että PVC-muodin vinyylikloridi keksittiin jo edellisellä vuosisadalla (tosin vahingossa). Aivan ensimmäinen synteettinen muovi oli PF-muovi, mitä käytettiin paljon sähkölaitteissa. 

Synteettisten muovien tuotanto on ollut lähes jatkuvassa kasvussa 1950-luvulta asti. Mitä kaikkea muovista oikein voidaankaan tehdä? 

Perusmuovit, tekniset muovit, erikoismuovit, optiset muovit ja komposiitit

Muoviteollisuus valmistaa jatkojalostusta varten ainakin perusmuoveja, erikoismuoveja, komposiittimuoveja sekä teknisiä ja optisia muoveja.

Perusmuovit eli valtamuovit ovat edullisia muoveja, joille on lukemattomia käyttökohteita.

Tekniset muovit valmistetaan mittatarkemmin, ja ne sopivat vaativiin käyttökohteisiin, kuten raskaansarjan koneiden valmistukseen. Kestävyyden lisäksi niiden etuihin kuuluu pieni kitkakerroin. Teknisiä muovia löytyy esimerkiksi hammaspyöristä ja liukukiskoista. 

Erikoismuoveja ovat tekniset muovit, joille on asetettu vielä tarkempia vaatimuksia. Myös fluorimuovit kuuluvat tähän kategoriaan.

Optisia kestomuoveja voidaan käyttää vaikkapa materiaalien naarmuuntumista estämään, tai niiden kemikaalienkestoa edistämään.

Komposiittimuovi on niin sanottua kertamuovia, mikä valmistetaan eri tavalla kuin kestomuovi. Tämän muovin työstö eroaa kestomuovin työstöstä. 

Kuluttajatuotteiden muovilaatuja

PVC

Polyeteeni ja esimerkiksi PVC ovat esimerkkejä yleisimmistä kuluttajatuotteiden muovilaaduista. 

Polyeteeni on eniten käytetty muovilaji. Sitä käytetään muovipusseihin, muovipulloihin, maitopurkkien pinnoitteeksi, leluihin, postilaatikkoihin ja esimerkiksi luotisuojiin. 

Polyeteeni on kestävää, myös joutuessaan tekemisin kemikaalien kanssa. Siksi polyeteeni sopii myös terveydenhuollon tarpeisiin. 

Polyeteenitereftalaatti eli PET on tuttu vaateteollisuudesta. Sinunkin fleece-vaatteissasi on tätä muovia. PET-kuitu on kestävää, joten se on suosittu turvavyö- ja auton sisäverhoilumateriaali. Muita käyttökohteita ovat paistopussit, lääkkeiden läpipainopakkaukset, läpinäkyvät pullot ja leikkelerasiat. 

Polyvinyylikloridi eli PVC saattaa edelleen sisältää terveydelle haitallisia ftalaatteja. PVC-muovin polttaminen vapauttaa haitalliset kloorikaasut. Sitä käytetään silti paljon varsinkin rakennusteollisuudessa. PVC sopii putkiin, kaapeleihin, ikkunaprofiileihin, seinä- ja lattiapinnoitteisiin sekä esimerkiksi tuuliturbiinien siipiin. Löydät PVC-muovia myös pankkikorteista, vinyylilevyistä, sadetakista ja keinonahasta.

Polypropeenin lämmöneristyskyky ja kuumuudenkestävyys ovat hyviä, mutta se naarmuuntuu herkemmin kuin polyeteeni. Polypropeeni on Euroopan toiseksi käytetyin muovi, mikä sopii pakasterasioihin, sipsipusseihin, urheiluvaatteisiin, ulkotyökaluihin ja  hammaslankoihin. Autoteollisuus käyttää polypropeenia erilaisissa profiileissa niin paljon, että joka autossa on keskimäärin 60 kg polypropeenia. 

Polystyreenistä saa kauniita koriste-esineitä, kertakäyttömukeja, hiustenkuivaajan kuoria, heijastimia, jogurttipurkkeja ja styroksia. Styroksi on tuttu materiaali esimerkiksi kylmälaukuista. 

Tiesitkö, että myös näissä tuotteissa on muovia?

Ikkunakin voi olla muovia, nimittäin PMMA- eli akryylimuovia. Valomainoksissa, LED-valaisimissa ja LCD-televisioiden näytöissäkin on hyvin UV-säteitä kestävää akryyliä. 

Baarien kovamuoviset oluttuopit ovat PC-muovia. PC-muovia eli polykarbonaattia käytetään myös monissa tietokoneen osissa. 

PA-muovi eli polyamidi on toiselta nimeltään nylon. Nailonsukat ovat olleet suosittuja vuosikymmenten ajan. PA sopii myös kodinkoneiden valmistamiseen. 

Biopohjaiset ja biohajoavat muovit ovat nyt pinnalla

Kukapa ei olisi kuullut valtamerten muovilautoista. Muoviroskaongelma on maailmanlaajuinen. Myös kestävään kehitykseen pyrkiminen ja tavoitteet irrottautua öljystä ovat saaneet ihmiset haluamaan eroon muovista. Nyt ovatkin pinnalla biopohjaiset ja biohajoavat muovit. 

Biopohjainen muovi tehdään useimmiten ruokosokerista. Suomessa tutkitaan mahdollisuuksia ottaa (taas) käyttöön selluloosa muovin raaka-aineena. Myös eläinten rasvasta, bakteereista, sienistä ja levistä voidaan valmistaa muovia. 

Vaikka muovi olisi tehty biopohjaisista raaka-aineista, se ei maadu, ellei sitä ole erikseen tehty kompostoituvaksi. Biopohjaisenkin muovin valmistuksessa on voitu käyttää raakaöljyä – mikään muovituote on harvoin 100 % biopohjainen. 

Biohajoavaksi merkitty tuote hajoaa puolessa vuodessa vedeksi ja hiilidioksidiksi, jos lämpö- ja kosteusolosuhteet ovat tasalaatuisia. Siksi biohajoavia muoveja ei kannata laittaa kotikompostiin, mutta ei niitä saisi laittaa muovipakkauskeräykseenkään (ne häiritsevät lajittelua). 

Esimerkiksi maissitärkkelyksestä valmistettuja biohajoavia muoveja käytetään niin biojätepusseina kuin lääketeollisuudessakin. Esimerkiksi sulaviin ompeleisiin ja ruuveihin käytetään biohajoavaa muovia.